Contra l’estigma i la patologització. Per la llibertat total de gènere

Avui dia 20 d’Octubre celebrem el Dia Internacional de Lluita per la Despatologització Trans, des de la Crida LGBTI volem posar en valor la importancia d’aquesta lluita, tot reconeixent les iniciatives que encara a dia d’avui resulten crucials per seguir caminant envers la absoluta despatologització de les experiencies trans, com ara la campanya Stop Trans Pathologization.

Tot i les victòries aconseguides a nivell local, com ara la creació d’un model de salut despatologitzador a Catalunya o l’aprovació de la Llei 11/2014, creiem important seguir assenyalant les violències normatives, exercides tant a nivell institucional com a nivell social.
En aquest sentit, denunciem la transfòbia implícita en la Llei 3/2007 encara vigent a l’Estat Espanyol, que imposa a les persones trans la necessitat de ser psiquiatritzades i diagnosticades amb “Disfòria de Gènere” i que les sotmet a la modificació corporal normativa, com a condició per modificar la menció registral de “sexe”. Aquesta mateixa Llei exclou de la possibilitat de modificar la menció registral, a aquelles persones que no tenen la nacionalitat española i a aquelles persones menors d’edat, perpetrant la transfòbia, l’adultisme, i el racisme institucionals.

A nivell social, assenyalem també la presència de discursos i actituds cisheterosexistes i patologitzadores que les persones trans es veuen obligades a afrontar en diferents àmbits de la seva vida, com ho poden ser l’educació – on els models familiars, identitaris i corporal es limiten a la normativitat de gènere -, l’espai públic – on les persones trans continúen rebent assetjament i violència -, o el món laboral – on es patologitza i s’exclou les persones trans, precaritzant les seves condicions de vida.

No n’hi ha prou amb petites reformes, no n’hi ha prou amb lleis especifiques, no n’hi ha prou amb la tolerància.

Avui dia 20 d’Octubre del 2018, les militants de la CridaLGBTI serem a les 18:00h a la Plaça Universitat per participar de la manifestació “Construim diversitats deconstruint el gènere” per avançar cap a la completa despatologització de les transidentitats.