Act Up Barcelona. La lluita al carrer contra el VIH

Amb motiu de la Diada Mundial de la Lluita contra el VIH-Sida recuperem el vídeo amb l’entrevista amb Joan Tallada, membre d’Act Up Barcelona, i titulat “Act Up Barcelona. La lluita al carrer contra el VIH”.

🎥 Vegeu l’entrevista completa: https://www.youtube.com/watch?v=bzlLDcgCyT0

El 1987 va nàixer Act Up a Nova York. D’inspiració llibertària el grup “va plantejar un nou model d’activisme basat en l’acció directa per a consciènciar sorbe l’epidèmia del VIH/sida i per fer visibles les persones que el patien”. La inacció de les institucions de salut pública i l’escassa influència social i política dels col·lectius més afectats els va fer donar el pas a un moviment més actiu i amb voluntat d’influir en l’opinió pública, els governs i les farmacèutiques.

“L’acció directa anava encaminada a aconseguir un marc legislatiu favorable i promoure la investigació científica i l’atenció als malalts fins a assolir la fi de l’epidèmia. L’organització va suposar a Barcelona i internacionalment un trencament amb el model de moviment del VIH-Sida que havia tingut un caire més assistencialista i focalitzat amb la prevenció.

Un any després de la seua fundació, ja hi havia altres grups Act Up en moltes altres ciutats d’EUA i uns anys més tard també es van crear grups a ciutats europees”, entre les quals destaca París, encara activa, i Barcelona entre 1989 i 1996.