Ekai, víctima d’un sistema social transfòbic que mata

No és un suicidi és un assassinat

El passat 16 de febrer, ens va deixar Ekai, un noi trans de 16 anys que vivia a Ondarroa, Bizkaia. Diversos mitjans ens expliquen la tràgica història d’un noi que per les llargues cues d’espera no ha pogut començar l’hormonació. Ens expliquen que el jove era tímid i introvertit i que al final no havia aguantat més, que es va donar per vençut. Des de la Crida volem denunciar la violència que s’invisibilitza darrere del suicidi d’Ekai que va ser víctima de la pressió social transfòbica que li generava la necessitat d’hormonar-se per a encaixar en un sistema cisheteropatriarcal binari per esdevenir home o dona cisgènere.

Molts discursos socials, mediàtics, educatius, de salut pública i polítics generen aquesta pressió social excloent que oprimeix les persones trans i no deixa espai per que cerquen el seu propi camí. Exigim a la premsa que deixe de dir que el motiu principal de la mort d’Ekai ha estat no haver pogut començar l’hormonació a temps i que deixi de tractar el cas com un succés i un fet morbós.

Les persones trans no necessiten hormonar-se per ser-ho i per això reclamem que els mitjans visibilitzen la diversitat de vivències trans i la violència que exerceix el sistema cisheteropatriarcal perque segueixin la norma. La transfòbia ha mutat a una forma més subtil i indirecta en la que formalment sembla que hi ha major acceptació sempre i quan es compleixin els cànons d’homes i dones cisgènere, per a la qual cosa molts pressuposen que la finalitat última de les persones trans és hormonar-se.

Educació i transfòbia

L’educació té un paper clau en el canvi social per generar societats lliures d’opressions. Per això reclamem a les institucions l’aplicació de polítiques de protecció de menors LGTBI i contra la transfòbia i l’homofòbia tan a l’ensenyament com als mitjans de comunicació. I denunciem públicament que campanyes i accions transfòbiques com les que va protagontizar Hatze Oir amb el seu bus són d’una enorme violència cap als adolescents trans i els genera una gran pressió social per haver d’encaixar en un model binarista. Les institucions s’han d’implicar més enllà de simples declaracions d’intencions i de donar suport a les iniciatives del capitalisme rosa, i retirar el finançament a aquest tipus d’associacions que generen opressió.

Des de la Crida mostrem el nostre condol a la família i a les persones que rodejaven a Ekai. És per evitar més morts com la seva, a causa de violències invisibles per la majoria de la societat, que seguim lluitant, que seguim apostant per un món lliure on la diversitat afectivo-sexual, familiar i de gènere sigui un valor i no un motiu d’exclusió. I que per ell i per la resta de víctimes apostem i seguim endavant per aconseguir la societat que volem.