Estem PREParats?

Debat sobre profilaxi amb antiretrovirals a càrrec de Stop Sida i Creación Positiva

Dijous 15 de desembre a les 19:30 a La Negreta, espai social del Gòtic (Carrer Nou de sant Francesc, 21 de Barcelona –Metro Drassanes)

Organitzem: Crida LGBTI i La Negreta, espai social del Gòtic

Què és la PrEP?

La profilaxi preexposició és una estratègia de prevenció de la infecció amb el VIH on les persones VIH negatives prenen medicaments anti-VIH abans d’entrar en contacte amb el VIH per a reduir el seu risc d’infectar-se. Els medicaments prevenen que el VIH estableixi una infecció dins del cos.
Actualment s’utilitza la Truvada que es pren una vegada al dia en forma de píldora oral que actua bloquejant una enzima del VIH anomenada transcriotasa reversa. Al bloquejar aquesta enzima, impedeix que el VIH faci més còpies de si mateix en el cos.
L’ús de Truvada com a PrEP redueix el risc d’infectar-se del 96 al 99% en les persones VIH negatives que prenen les píldores cada dia d’acord amb les indicacions.

Quina situació legal té la PrEP?

Actualment la Truvada no s’està administrant per a ús de profilaxi pre-exposició des dels serveis de salut pública ni a l’estat espanyol ni a Europa. Als Estats Units sí s’està aplicant amb criteris adaptats a la seva realitat creant-se una estratègia específica.

Hi ha persones que prenen Truvada com a profilaxi preexposició al nostre país?

Sí. Als països on encara no s’ha aprovat la PrEP, algunes persones decideixen seguir aquesta estratègia preventiva pel seu compte aconseguint Truvada al mercat negre.El consum de Truvada com a profilaxi preexposició és un fet. Per tant, n’hem de reclamar la regulació legal? Mentre no arriba la regulació què fem? Què passa amb la resta d’ITS? Quines conseqüencies científiques, econòmiques, socials… Té (i tindrà) la Truvada en la profilaxi preexposició? Què passa amb la manca d’una estratègia de la cura integral de la salut en relació a la PrEP? El debat està servit.